Als een geheim je in de weg gaat zitten

Wie heeft er geen geheimen? En wat is een geheim nu eigenlijk? Is het o.k. om geheimen te hebben? Geheimen hebben iets mysterieus en iedereen smult ervan lijkt het wel als dit onderwerp ter sprake komt. Feit lijkt te zijn dat iedereen geheimen heeft.

Ik vond het een ontzettend leuke ervaring om in het holst van de nacht een radio-interview te geven over het onderwerp “Geheimen”. Samen met een sociaal psycholoog die gepromoveerd was op “Geheimen” zijn we twee uur live “op de radio” geweest. Best wel spannend maar zoals ik al zei, een hele leuke ervaring. Het was interactief, dus bellers uit het hele land konden hun vragen stellen of hun zegje doen.

Het hebben van geheimen is van ons allemaal. Het wordt lastig als het hebben van een geheim je in de weg gaat zitten, als je gaat piekeren en het je zelfs ziek kan maken. Het geheim gaat je leven bepalen en je bent niet meer vrij in jezelf.Dan wordt het hoog tijd om je geheim te delen. Maar ja, aan wie? Aan het papier; schrijf in je dagboek, schrijf het van je af. Lees het nog eens na, het helpt je om je gedachten te ordenen. Wat je ook kunt doen is je geheim en je daarbij behorende zorgen te delen met een vertrouwenspersoon. Liefst anoniem.

Weet goed met wie je je geheim deelt. Degene uit je naaste omgeving die je van je geheim in kennis stelt, kan er ook mee in de knoop komen. Iets dat hij of zij liever niet had willen weten. Wees dus zorgzaam voor jezelf, je geheim, je verhaal én de ander.

Ik help je graag door naar je verhaal te luisteren en samen naar een oplossing te zoeken voor dat wat je misschien al zó lang in de weg zit. Psychosociale hulpverlening is een mond vol voor professioneel luisteren, aandacht geven voor dat wat aandacht nodig heeft op dat moment en (samen) uitvinden wat je te doen hebt om weer rustig te kunnen ademhalen.

(Afbeelding van Jamin Gray CC BY-SA 2.0)