Gevoel is een goede richtingaanwijzer

Bij mijn grootmoeder stond met prachtige sierletters geschreven – op een simpel maar mooi versierd kartonnetje met een punaise op het behang geprikt – “een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest”. Kennelijk vond ze het aansprekend en heeft ze de moeite genomen deze spreuk op te hangen. Het lijden wat men vreest.. .Angst of vrees is een slechte raadgever. Maar wat als de angst je in de macht heeft. Wat is angst eigenlijk. En hoe kom je er van af? Angst komt voort uit het afgescheiden zijn van je fundamentele waarden. Het negeren of afgescheiden zijn van je gevoel. Daar waar angst een slechte raadgever is, is gevoel, als je dat kanaal open durft te stellen, juist een hele goede richtingaanwijzer. Vanuit je hart, zonder vrees en met verstand.

Ik ken mezelf,
Ik weet het.
Ik lijd het meest onder het lijden dat ik vrees.
Er is een diep besef
dat ik opzie tegen die belangrijke gebeurtenis.
En die tegenzin creëert meer nerveuze spanning
dan de belangrijke gebeurtenis zelf.

Daarom bereid ik me voor op mijn nachtrust.
Mijn avondritueel is dat ik voorspel
dat ik niet zal kunnen slapen,
terwijl ik stiekem hoop dat de slaap me zal overvallen.
Want ik weet dat de slaap tenslotte sterker is
dan de angst om wakker te blijven.

— Jan Fabre